Sunday, September 25, 2011

Hei me pakinoidaan!

Viime kirjoituksesta on päässyt vierähtämään tovi. Hallitusohjelman julkaisun jälkeiseen aikaan on mahtunut Kreikka-lainan vakuuksien pohdintaa, sitten huomattiin, että se olikin melko pieni asia tässä koko Euroopan ja maailman talouskriisissä, sitten saatiin ulos budjettikehykset, jotka eivät tietenkään kelvanneet kenellekään ja viime päivinä on puhuttu persuista. Tai siis ei saa puhua persuista. Perussuomalaisten mielestä se on loukkaavaa.

Soini ilmoittautui eilen odotetusti presidenttikisaan. Soini pähkäili mm. eilisissä radiouutisissa ja tämän päivän hesarissa, että persujen, anteeksi perussuomalaisten linjaa ja myös itse perussuomalaisia vastaan on hyökätty. Pelastaja Soini, kerrotko tähän väliin, että mikä linja ja miten niin?

Palataan hetkeksi Ajankohtaisen Kakkosen vihailtaan. Nuoret poliitikot ja aktivistit tuomitsivat yksimielisesti niin sanotun vihaisen käytöksen, joka johtaa esim. murhiin, mutta itse vihapuheen määrittelemisestä ja sen käytöstä oltiinkin jo eri mieltä.  Vihaista puhetta ja vihapuhetta pitäisi käsitellä erikseen. Jokainen meistä on välillä vihainen ja sen saa myös osoittaa. Perkele ottaa päähän maksaa veroja! Hitto, että terveyskeskuksessa saa aina jonottaa. Mutta kun hyökätään tiettyä ihmisryhmää vastaan jonkun sen ominaisuuden perusteella ja yllytetään tämän johdosta toimenpiteisiin, ollaan kaukana hyväksytystä kriittisestä keskustelusta. Tätä on kai lyhyesti kuvattuna vihapuhe. Tämä ei kuitenkaan liity siihen, että poliitikkojen puheisiin asetetaan vastuu ja niistä keskustellaan. Tämä on mm. toimittajille kuuluvaa perustyötä, tykkäsi siitä sitten persujen jamekset tai ei.

Perussuomalaiset, johtajansa Timo Soinin johdolla, ovat siis olleet sitä mieltä, että media ja toimittajat ajavat heitä jotenkin takaa. Ei hyvää päivää oikeasti. Milloin valtaapitävien tekemisistä kertominen on ollut ajojahtia? Kun itse säheltää, on turha itkeä perään, että miksi tästä kerrottiin. Pidin Soinia tähän aamuun asti jotakuinkin fiksuna tyyppinä ja jotenkin ajattelin, että hän pysyy erossa tästä kummallisesta herkkähipiäisyydestä, joka hänen puolueessaan vallitsee, ja joka on osoittanut persujen kokemattomuuden ja linjattomuuden. Mutta niin vain lähti Soinikin murjottamaan, kun kuulemma perussuomalaisten kimppuun hyökätään koko ajan. Aloitapa Timo sinä suorapuheisena miehenä siis kertomalla se teidän linja ja opeta joukkosi käymään keskustelua asioista.

Se, että huudetaan joka väliin EI, tai kirjoitetaan blogeihin pakinatyylillä ala-arvoisia tekstejä, ei ole keskustelua.  Myös perussuomalaisilta pitää voida odottaa vastuullista käytöstä. Näitä lipsahduksia, joita viime aikoina on puolueen sisältä putkahtanut, olisi syytä oikeasti miettiä. Ei ole olemassa mitään Halla-Ahon kuvaamaa kehystä, jonka määrittelisi tietty porukka ja jonka sisällä saa tai ei saa keskustella. Soinilaiset ovat siinä samassa kehyksessä, joka joko uusintaa tai tuottaa uutta ajattelutapaa. On mahdotonta asettaa itseään jonnekin ulkopuolelle, josta saa lipsautella mitä tahtoo vailla vastuuta ja kun joku kysyy miksi, tulee kiukku ja itku. 

No comments: