Tytöt pärjäävät koulussa poikia paremmin, mutta arvostavat osaamistaan pienestä asti vähemmän. Näin opetushallituksen opetusneuvos Liisa Jääskeläinen meille tänään taas Samanpalkkaisuusseminaarissa esitti. Myös maahanmuuttajatyttöjen kohdalla tilanne on sama verrattuna maahanmuuttajapoikiin. Poikien asennetta koulua kohtaan hän kuvaili jollain lailla hyvässä mielessä välinpitämättömäksi.
Kautta historian Suomessa on valmistunut enemmän naisylioppilaita, kuin miesylioppilaita. Ero on vuosikymmenet pysynyt samana huolimatta ylioppilaiden määrän kasvusta. Myös korkeakouluopiskelijoita ja korkeakouluista valmistuneita naisia on miehiä enemmän. Koulu- ja opiskelumenestyksessä tytöt ja naiset pärjäävät poikia ja miehiä paremmin.
Mutta miehet ovat napanneet johtavat asemat ja saavat naisia parempaa palkkaa. Miksi ihmeessä näin on? Ja mitä tälle asialle voisi tehdä?
Eri tahot vakuuttelivat jälleen tänään hyvää tahtoa naisten ja miesten palkkaerojen kaventamiseksi. Opetushallitus on ryhtynyt toimiin opetussuunnitelmien uudistamisesta opiskelijavalintoihin. Erilaisia hankkeita toteutetaan koko ajan ja tutkimuksia tehdään niin yleisesti, kuin tiettyjen ammattien osalta. Taantumasta haettiin syypäätä. Vaikea sulattaa tätä, sillä nousukaudenkaan aikana todellisia toimia ei ole tehty palkkaerojen kaventamisen eteen.
Kunnat näyttelivät palkkaohjelmillaan viime neuvottelukierroksella positiivista suuntaa, mutta jos ja todennäköisesti kun kehitys nyt tyssää, sen käynnistämiseen menee taas aikaa. Ja tämä on erittäin valitettavaa. Puhutaan siitä, että lama petti kolmekymppiset, mutta minusta yhteiskunta on pettänyt tytöt ja naiset. Jos palkkaerot niin eri tuloluokkien, kuin naisten ja miesten välillä haluttaisiin oikeasti poistaa, niin palkankorotuksissa tulee siirtyä prosenttikorotuksista euromääräisiin korotuksiin, joita vielä pidemmälle vietynä voidaan kohdentaa. Tämähän ei tietysti käy kovapalkkaisille miehille, vai käykö?
Wednesday, September 30, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment